Porovnávací test účinnosti najpredávanejších filtračných kanvíc

Každý z nás chce piť čistú, zdraviu prospešnú vodu. Pre dosiahnutie tohto cieľa si mnohí kupujeme rôzne filtračné zariadenia, pričom kanvice patria medzi tie najbežnejšie a najčastejšie používané. To, či filtrácia má nejakú účinnosť a prefiltrovaná voda je iná, vieme do istej miery posúdiť aj sami podľa zmeny jej senzorických vlastností ako je chuť (znížený obsah chlóru), čírosť vody (odstránený zákal a mechanické nečistoty), prípadne podľa zníženej tvorby vodného kameňa v rýchlovarnej kanvici (znížený obsah minerálov).

Čo však s nečistotami, ktoré nemajú žiadnu chuť ani sa navonok nijako neprejavujú (ťažké kovy, baktérie, mikroorganizmy)?

Tu sa buď musíme spoliehať na tvrdenie výrobcov či si dané filtračné zariadenie s nimi poradí alebo si filtračnú schopnosť overíme laboratórnym testom. To sme urobili my.

Pre test sme zvolili najbežnejšie dostupné kanvice:
Quell Eiva, Brita Marella a Laica Norma 3000

Obaly_Test_Spolocna

Samotné testy vykonalo akreditované laboratórium EL s.r.o. v Spišskej Novej Vsi. Všetky kanvice boli úplne nové a podľa návodov aktivované (2x prefiltrovaný objem obecnou vodou). Vstupná voda pred filtráciou obsahovala väčšinu kontaminantov, ktoré sa môžu nachádzať v pitnej vode, v presne zmeranej koncentrácií. Po prefiltrovaní vody laboratórium opätovne urobilo chemický aj mikrobiologický rozbor všetkých vzoriek.

Pozrite si výsledky jednotlivých rozborov: Quell jug test SK

Kanvica Quell Eiva, ktorá využíva filtračnú technológiu pochádzajúcu z NASA, dosiahla takmer pri všetkých nečistotách omnoho lepšiu účinnosť filtrácie než ostatné porovnávané kanvice.

Voda z kanvice Quell Eiva bude mať nielen lepšiu chuť, ale bude tiež zbavená takmer všetkých nečistôt. Vďaka schopnosti odstraňovať z vody mikroorganizmy, Vám poslúži nielen doma ale aj pri cestách do zahraničia. 

TEST PROTOKOLY:

Mikrobiologický rozbor:

Vstupná voda pred filtráciou
QUELL výsledky po filtrácii
BRITA výsledky po filtrácii
LAICA výsledky po filtrácii

Chemický rozbor:

Vstupná voda a výsledky po filtrácii